Разочаровани ученици: За обещаното безплатно море парите не стигат до всички училища

Класирани по програмата школа се оказват без финансиране

11.07.2023 | 19:21 Редактор: Михаела Кирилова

В разгара на лятната ваканция хиляди ученици очакват да отидат на лагери на море или планина. Финансирането от 13 млн. лева трябва да е осигурено от Министерството на образованието по национален проект "България-образователни маршрути".

Всяко училище е можело да кандидатства и след одобрение - да получи парите. Столичното 119 училище е сред класираните, но според директора за момента няма яснота какво се случва със средствата. 

"Отговорът е, че лимитът на средствата е изчерпан и няма как да се реализират следващите пътувания", каза директорът на училището Диян Стаматов.

Подобна е ситуацията и в други учебни заведения.

За проблема сигнализират и от Обединение "Бъдеще за туризма". В отворено писмо те търсят отговор какво ще се случи с вече организираните от туроператорите пътувания. 

Подкрепят ги училища от цялата страна, които искат преразглеждане на проекта от страна на държавата. Според Стаматов има два варианта.

"Да реализират пътуването със собствени средства или да се извинят на родителите, че пътуването няма как да се осъществи", каза той.

В позиция до медиите от Министерството на образованието заявиха, че пари ще има, но не става ясно кога.

"Във връзка с разпространена по-рано днес позиция на Обединение "Бъдеще за туризма", МОН подчертава, че всички класирани проекти ще бъдат финансирани. Списъкът с одобрените училища е публичен и е достъпен на сайта на МОН", обявиха от образователното министерство.

Оказва се, че проблем има и с одобрението на предложенията, тъй като това става на принципа кой пръв ще изпрати документите си, а не на база оценка на проектите по зададени критерии. 

"Настоящата програма достигна до малък брой училища, съответно и до малко ученици. Някъде около 400 училища са удовлетворени от програмата, но други 2100 училища няма да могат да се възползват от нея. Но средства в момента няма. Подготвили сме писмо, което да внесем в МОН, за да няма повече такива практики при кандидатстването по националната програми", допълни Диян Стаматов.

А потърпевши остават учениците, които очакват своите приключения в летните лагери.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
ЗАЩООО ???
преди 9 месеца
Какви са тези глупости? Да пращат децата да пият и пушат по морето вместо да работят на летни лагери по селата да обработват нивите и да се занимават със скотовъдство. Сигнализирай за неуместен коментар