Забраниха ползването на вода във варненски села за готвене и пиене

Има отклонение в качеството на химичните показатели

08.07.2023 | 17:18 Редактор: Елеонора Танева
Забраниха ползването на вода във варненски села за готвене и пиене

Качеството на водата в две населени места във Варненско, каптаж и обществена чешма, е извън нормите. Това показва седмичният мониторинг на РЗИ-Варна. Влошени микробиологични показатели има водата в с. Пчелник. Отчетените колиформи са 36 КОЕ/100 мл, при норма – 0 КОЕ/100мл. 

Каптаж "Изворите" в с. Любен Каравелово е с 9 КОЕ/100 мл, при норма 0 КОЕ/100 мл. Над нормите по химични показатели е водата в с. Аврен, където са измерени  нитрати 85 мг/л, при норма  50 мг/л. 

С нитрати над нормата е и водата от "Хаджийска чешма" в провадийското село Чайка. Там нитратите са 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

Не са установени заболявания, предавани по воден път от така изготвените анализи на водата в тези райони, съобщават още от здравната инспекция, уточнява БНР.

Издадени са предписания за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на съответствие с изискванията на наредбата. Издадено е  предписание до кмета на община Провадия за поставяне на табела: "Водата съдържа нитрати >50 мг/л" на местна обществена чешма "Хаджийска чешма" в с. Чайка.

РЗИ - Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Снимка: pixabay