Жътвата е в разгара си, производителите недоволни от изкупните цени

Зърното на международните борси в момента струва около 360-370 лева на тон

08.07.2023 | 14:00 Редактор: Юлиан Христов

Жътвената кампания във Великотърновско е в разгара си. Обилните дъждове през май и юни затрудниха прибирането на реколтата. Заради рекордно ниските изкупни цени на зърното земеделците не бързат с реализацията на ожънатата продукция.

В земеделска фирма във великотърновското село Козаревец засетите площи с есенници тази година са 4 400 декара, като площите с ечемик бяха ожънати преди дни. В момента се жъне пшеницата, като прибирането на зърното е затруднено заради плевелите, избуели след обилните дъждове.

"Дъждовете, които се изсипаха през юни, а те никак не са малко на наша територия - 163 литра на квадратен метър, това предизвика второстепенно заплевяване, което в момента затруднява работата на комбайните. Третирани са веднъж за плевели и два пъти за болести", каза агрономът и прокурист Андрей Андреев.

"Напоследък малко повечко дойдоха дъждовете и малко е по-трудна жътвата от обикновено, защото израстват плевели. И тази година е малко по-трудна жътвата от обикновено", каза комбайнерът Йордан Милушев.

Изкупната цена на зърното на международните борси в момента е около 360-370 лева на тон.

"Тази цена, която в момента имаме, е страшно ниска, с оглед торовете, които си купихме, най-вече цената. Препаратите, които използвахме, са по-скъпи от предната година, а самата цена е отпреди две-три години на пшеницата", каза още Андрей Андреев.

Зърнопроизводителите се надяват държавата да намери механизъм за увеличение на изкупната цена на зърното и нормализация на пазара.

"Ако държавата може да помогне, да помогне, по какъв начин- затова са ръководството, министри, Министерски съвет, от започването на внос на пшеница и други селскостопански продукти, наистина цените на слънчогледа, пшеницата, ечемика, царевицата, всичко е с някъде около 80% в сравнение с онази година по-ниска цена", каза Андреев.

В стопанството в село Козаревец очакват тазгодишната реколта от пшеница да не се различава много от миналогодишната, като средният добив от декар да достигне около 600 килограма.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Минчо
преди 9 месеца
2
6 rate up comment rate down comment 0
пак този
преди 9 месеца
Има си борсова цена и тя важи за всички! Хубаво е да продават сега, че с новата реколта може и 300 да стане. Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 9 месеца
Кат не си доволен няма да произвеждал Сигнализирай за неуместен коментар