НСО ще обучава шофьори на специализирани автомобили в ЕП

До 2024 г. се планира да се подмени целия автопарк с електрически или водородни коли

06.07.2023 | 14:41 Редактор: Юлиан Христов
НСО ще обучава шофьори на специализирани автомобили в ЕП

Петима водачи на специализирани автомобили на Европейския парламент (ЕП) ще се обучават всяка година в централата на Националната служба за охрана (НСО) в София.

Това стана ясно по време на работно посещение в ЕП на началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев на 5 юли 2023 г. по покана на българския представител в Европарламента Андрей Новаков, съобщават от службата.

В европейската институция началникът на НСО проведе работни срещи с генералния директор на ГД "Сигурност" в Европейския парламент (DG SAFE) Мария Хосе Мартинес Иглесиас, с ръководители на структурите за сигурност на Европейския парламент и с български служители по охраната в институцията.

През 2024 г. НСО ще бъде домакин на годишната конференция на службите за сигурност на националните парламенти на държавите от Европейския съюз. Ген. Тонев отправи покана за домакинството на среща с генералния директор Мария Хосе Мартинес Иглесиас. Двамата коментираха партньорството между службите за сигурност в усложнената обстановка на хибридни атаки и нарастващо влияние на трети страни в отношенията на Европарламента и националните власти.

Очаква се представители на НСО да вземат участие в планираната през октомври в Брюксел конференция със службите за охрана на националните парламенти, посветена на дезинформацията, киберсигурността и преодоляване на външна намеса в разузнаването.

Обучението и подбора на кадри в специализирания транспорт, както и развитието на автомобилния превоз в контекста на стремежа на Европа към въглеродна неутралност, коментираха началникът на НСО и ръководителят на отдел "Транспорт" в ЕП Стефано Гучоне. Предвижда се до края на 2024 г. целият автопарк на Европейския парламент да бъде заменен с автомобили с нулеви емисии - електрически или водородни.

През следващите месеци предстоят работни посещения на експерти за обмен на опит и полезни практики конкретно в областта на събиране и анализ на информация, както и в областта на технологиите за охрана на масови мероприятия и на обществени сгради.

Снимка: БГНЕС