Безпрецедентни мерки за сигурност - Зеленски пристигна в МС - какво предстои?

Украинският президент кацна с правителствения самолет

06.07.2023 | 13:47 Редактор: Михаела Димитрова

Започна посещението на президента Володимир Зеленски в България. Украинският държавен глава пристигна в София минути след 12 часа при безпрецедентни мерки за сигурност.

Преди броени минути украинският президент влезе в сградата на Министерския съвет, след като бе ескортиран от Летище София, където кацна час по-рано.

Украинският президент кацна с правителствения самолет "Ербъс" LZ-AOB. Очаква се след около половин час да започнат официалните разговори на Зеленски с българската власт. На летището той бе посрещнат от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество.

"Подкрепа за отбраната, украинската евроинтеграция, срещата на върха на НАТО, гаранции за сигурността и прилагането на мирната формула", изброи Зеленски темите на визитата си.

Засилени са мерките за сигурност в центъра на София заради украинската визита. Целият център на столицата е блокиран от множество полицаи и жандармеристи.

След като приключи срещата в МС се очаква президентът на Украйна да се срещне с президента на България - Румен Радев. Срещата трябва да се състои от 15:00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Снимка: БГНЕС