Зеленски кацна в София: Ще се срещна с Денков и Радев, ще обсъдим подкрепата за отбрана

Полицейското присъствие в центъра на столицата е засилено

06.07.2023 | 12:11 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски кацна в София: Ще се срещна с Денков и Радев, ще обсъдим подкрепата за отбрана

Украинският президент Володимир Зеленски кацна у нас. Той пътува от Кишинев с правителствения самолет Ербъс LZ-AOB. 

Полицейското присъствие в центъра на столицата е засилено заради пристигането му. Първата спирка на украинския президент ще е Министерски съвет, съобщи "24 часа".

"Ще проведа задълбочени разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, с представители на правителството, парламентаристи, политици и журналисти", написа Зеленски в Twitter.

"Подкрепа за отбраната, украинската евроинтеграция, срещата на върха на НАТО, гаранции за сигурността и прилагането на мирната формула", изброи Зеленски темите на визитата си.

В Министерския съвет той ще разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Според съобщението от Министерския съвет Володимир Зеленски ще разговаря с:

  • премиера акад. Николай Денков
  • вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел
  • ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО
  • дискусия с посланици, политици и представители на гражданското общество

Съобщение за среща с президента Румен Радев трябва да дойде от неговия пресцентър, затова и такава не е посочена от правителството.

"Добре дошъл в България", написа в Twitter вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 10 месеца
Ура! Защо не казаха да отидем да го посрещнем със знаменца и песни за българо-украинската дружба!? А после да пу предложим арсеналите на БА да си избира, каквото поиска....Нас и без това никой не иска да ни поробва.....Нас са ни поробили едни братски посолства....с техните харвардски възпитаници! Сигнализирай за неуместен коментар