Депутатите решиха: Обновяваме военновременните запаси на МО

Правителството ще предоговори сроковете и количествата

06.07.2023 | 11:51 Редактор: Вяра Димова
Депутатите решиха: Обновяваме военновременните запаси на МО

Депутатите одобриха проекта на решение за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси на Министерството на отбраната. То беше внесено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

В решението е записано, че Министерският съвет трябва да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, се предвижда в проекта.

Правителството ще предоговори сроковете и количествата в сключения с "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси (ВВЗ), са произведени в периода 70-те до 90 -те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано, посочиха депутатите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в мотивите си, пише dnes.bg.

Към момента боеприпасите, заделени като ВВЗ, са годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание може да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налага предприемане на спешни действия за обновяване на запасите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 10 месеца
Пак за тъпата Украйна донорство. Продължавайте да насъсквате хората срещу Украйна и САЩ, които ни грабят чрез ония $$$$$$$ , назначените във властта и ни тикат във войната. Ще видите какво ще стане...Освен ония от жълтите павета да ходят да помагат с жива сила Сигнализирай за неуместен коментар