След протести: Общината ще запази парк "Кафеза" в столичния квартал "Хиподрума"

Предвижда се отчуждаване на частен имот, за да се гарантира, че няма да има строителство

03.07.2023 | 16:38 Редактор: Юлиан Христов
След протести: Общината ще запази парк

Парк "Кафеза" в столичния квартал "Хиподрума" ще бъде запазен и ще остане със статут на парк. Това стана ясно след среща между председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на "Красно село" арх. Румен Русев и граждани от района, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет.

"На следващо заседание на Столичния общински съвет ще гласуваме плана за парка, подготвен преди повече от една година от главния архитект Здравков, който отлежаваше на бюрото на предходния районен кмет. Новият районен кмет арх. Русев се зае и придвижи за броени дни замразената досега процедура", коментира Георгиев.

Това, което е направено до момента, е че експертен съвет при главния архитект на София е одобрил проекта за Подробен устройствен план, с който се предвижда отчуждаване на частния имот, попадащ в парка. Така се гарантира, че там няма да се строят никакви други сгради, включително подземен паркинг, както предвижда действащият план

"Благодаря на арх. Здравков и арх. Русев за бързата реакция след нашата намеса. Както обещах, веднага ще включа плана в дневния ред на общинския съвет и ще го разгледаме на 13 юли", уточни председателят на СОС.

Действията на ръководството на СОС идва след недоволството и протест на граждани, които искат запазване на статута на парка. Това, което предстои да бъде направено, е да се изработи предложение за предварителна виза за игрища, която да бъде обявена за обществено обсъждане. След това ще бъде изработен идеен проект за спортните съоръжения и изграждането им.

Снимка: Столичен общински съвет