Денков защити българското розово масло по време на заседанието на Европейския съвет

В рамките на лидерската среща на Европейския съвет бе обсъден проблемът с миграцията

30.06.2023 | 22:16 Редактор: Михаела Димитрова
Денков защити българското розово масло по време на заседанието на Европейския съвет

Българското розово масло и останалите натурални етерични масла защити премиерът Николай Денков по време на заседанието на Европейския съвет днес. Това съобщиха от правителствената пресслужба. По време на дебата по темата "Икономика" той посочи съществен пропуск в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), който поставя етеричните масла в графата на опасните химични смеси. 

"Когато обсъждаме дали нещо е вредно, трябва да гледаме не само кое е веществото, а и каква е неговата концентрация. Именно от нея зависи дали веществото е опасно или не. В текста на регламента, който се представя, думата "концентрация" липсва", обясни пред журналисти в Брюксел акад. Николай Денков. 

Пред останалите лидери българският премиер е определил подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката. Той изрично е помолил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен текстът да бъде прецизиран, защото „не е научен, какъвто трябва да бъде“, и е получил разбиране от нейна страна, посочиха от Министерския съвет. 

Министърът на земеделието Калин Вътев настоя по време на заседанието на Съвета на ЕС в началото на тази седмица, за изключването на етеричните масла от концепцията за комплексни вещества така, че те да продължат да бъдат класифицирани съгласно настоящите правила като вещества, а не като смеси. Позицията на България съвпада с тази на Румъния и Словакия и беше подкрепена от Франция, Словения, Италия, Унгария и Хърватия, припомнят от Министерския съвет. 

В рамките на лидерската среща на Европейския съвет бе обсъден проблемът с миграцията. Държавните ръководители си поставиха за цел мигрантите да бъдат задържани в страните извън Европейския съюз. Предвижда се и с други държави извън Съюза да се сключат споразумения за задържане на мигрантите, подобни на това с Турция. Унгария и Полша не са заявили съгласие с общия подход към миграцията. Обсъдена е възможността за по-дългосрочни фондове за подкрепа на страната, включително за възстановяването ѝ след войната, както и дали могат за това да се използват замразените руски активи в държави извън Русия. 

През вчерашния ден Николай Денков покани към експерти от Германия, Австрия и Нидерландия, сред които и митничари, които да наблюдават на място дейностите и да подсилят охраната на външната граница на Европейския съюз с Турция, съобщиха от Министерския съвет.

По време на лични срещи с федералните канцлери на Германия Олаф Шолц и на Австрия Карл Нехамер, както и с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте Денков заяви, че участието на европейски експерти в охраната на границата е част от решението на проблема с доверието на нашите партньори към България, което към момента е основна пречка пред приемането на страната ни в Шенген.

Снимка: БГНЕС