"Възраждане" и ИТН скочиха на призива за спиране на избора на нов главен прокурор

"Сегашният е удобен на тази коалиция", коментира Петър Петров от "Възраждане"

30.06.2023 | 18:45 Редактор: Михаела Димитрова

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС отправят призив към Висшия съдебен съвет да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Причината - трите партии смятат, че първо трябва да се извърши конституционна реформа, а след това избор на обвинител номер 1.  От "Възраждане" и "Има такъв народ" отправиха критики.

"Считаме, че ако процедурата не бъде спряна и продължи, и бъде проведена, преди настъпването на тези две предпоставки, няма да доведе до прозрачен и справедлив избор на нов главен прокурор на Република България и  ще наруши доверието и очакванията на обществото", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС - Рая Назарян.

"Това е призив, публичен от НС, и в никакъв случай ние не го приемаме като вмешателство, все пак компетентният орган е ВСС. Ние изрично го подчертаваме. Ще осигурим промените в Конституцията", категоричен е лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Скоростта, с която могат да бъдат приети промените, зависи от мнозинството, което стои зад тях", заяви депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев. 

"Не е логично Съвет с изтекъл мандат, независимо, че той е легитимен към момента, да избира прокурор за седем години. Първо да се приемат промените в Конституцията, след това нов ВСС и след това нов главен прокурор", допълни Делян Пеевски.

"Виждаме удобството да не се избира нов главен прокурор, защото сегашният е удобен на тази коалиция",  коментира Петър Петров от "Възраждане".

"Ние като им казвахме, че смяната на Гешев не е съдебна реформа, те се правеха на интересни и казваха, че не им разбираме съдебната реформа. Оказа се, че те не си разбират съдебната реформа" заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Декларацията е подписана от името на Бойко Борисов, Деница Сачева, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Христо Иванов и Атанас Атанасов. Решението е в ръцете на ВСС дали да се съобрази с призива на трите партии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
1 rate up comment rate down comment 0
XXX
преди 10 месеца
Само те първосигнални като едни далечни техни роднини.. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 10 месеца
Май нещо не може да се разберете за делаверите, кой, как, къде и ... Да прикрива. Не ви е срам... Сигнализирай за неуместен коментар