Пеевски напуска Конституционната комисия, партиите ограничават правомощията на главния прокурор

От ГЕРБ коментираха, че имат различия по трите проекта за промени в Конституцията

28.06.2023 | 13:48 Редактор: Юлиан Христов

Горещ пленарен ден с нови лидерски срещи и обрати. Делян Пеевски няма да е член на Комисията за промени в Конституцията. Именно заради основния закон на държавата един до друг седнаха лидерите на "Продължаваме-промяната - Демократична България", ГЕРБ - СДС и ДПС. А след вчерашната среща между партньорите в управлението - призиви да се "забрави".

В разговорите участие взеха и правосъдният министър Атанас Славов, и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Срещата продължи близо час.

Успели с постигнат консенсус и да заработи работна група, в която да има само експерти, а не и знакови политически лица. Разбрали са се да остане фигурата на главния прокурор, но той да има по-малко правомощия.

"Аз правя крачка назад в името на България и на Конституцията, защото промените са неотложни. Крачката я прави също г-н Иванов. Никой няма да излъчва знакови лица от партиите, за да нямат тежест", каза Делян Пеевски.

Работна група ще разглежда проектите за промени в съдебната система. Партиите са постигнали и съгласие и за фигурата на главния прокурор.

"Всички взехме съгласие, че посоката е да ограничим безконтролността на главния прокурор, да преформатираме ВСС, съгласно международните стандарти и препоръките на Венецианската комисия", каза Христо Иванов.

Единствено от ГЕРБ не коментираха след срещата, но преди нея посочиха, че по трите проекта има различия. 

"На тази среща трябва да стане ясно по кой път ще се движим. Дали да започнем сериозна работа, за да изберем най-добрия модел и концепция", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Сега предстои работната група да изглади различията и да направи един общ законопроект от идеите на трите партии.

Но не така добре се разбират партньорите по темата за правителството. Стана ясно, че се чертаят нови разделителни линии.

"Колкото по-бързо я забравим, толкова по-добре. Тя не произнесе нищо, освен още една нова разделителна линия. Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема по управленска програма, защото бюджетът е отражение на управленската програма, нито тема за Украйна, пакетите с военна помощ, нищо от това, което обществото чака", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това, което се разбра вчера, е, че не може всички проблеми на държавата да се решат с един разговор", коментира и Кирил Петков.

Според премиера Николай Денков, смята че подготовката на ново коалиционно споразумение ще отнеме време.

"Това, което е важно да се разбере, е, че да се подготви едно коалиционно споразумение, трябва доста дълго време, месеци. Ние трябва да действаме сега и веднага и затова единственият подход, който аз съм видял да работи до момента, е именно този с търсенето на консенсус. Не е лесно, но работи", каза той.

Сега предстои работната група да изглади различията и да направи един общ законопроект от идеите на трите партии. 

Вижте повече в репортажа Аксения Мирчева.