Йотова: Имаме опит във военното производство, разговорът за Украйна се води само в някои столици

В Югоизточна Европа може да започне изграждането на солиден "Кибер Щит" за целия континент, смята вицепрезидентът

28.06.2023 | 10:29 Редактор: Юлиан Христов
Йотова: Имаме опит във военното производство, разговорът за Украйна се води само в някои столици

Югоизточна Европа може да бъде активен участник във все по-актуалната нужда от отбранително производство. България има много сериозен опит и изградена инфраструктура. Смущаващо е, че разговорът за възстановяването на Украйна се води само в някои европейски столици. И сякаш не стои на вниманието на нашите правителства.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в заключителната част на Четвъртия софийски икономически форум.

Тя отбеляза и че от Югоизточна Европа може да започне изграждането на солиден "Кибер Щит" за цяла Европа, с инфраструктура от оперативни центрове за сигурност.

"Българската икономика се развива възходящо в условия на стабилност, предсказуемост и сигурност въпреки изключително сложната геополитическа ситуация и многократни национални избори за Народно събрание. Противно на някои мнения, аз съм убедена, че страната ни е от ключово значение за ЕС и като външна граница, и като фактор в Югоизточна Европа. Твърдо вярвам в измерването на страните не според техните мащаби, погрешно е схващането за малки и големи региони, още повече за големи региони и малки страни", каза още Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава.

Като една от най-важните европейски политики Йотова определи свързаността и сближаването.

"Специално благодаря на нашите гръцки партньори за съвместната работа през последните месеци. Постигна се много за диверсификацията и развитието на  енергийния сектор. Страната ни се превърна във важен енергиен фактор в региона", заяви вицепрезидентът и изтъкна постигнатото от България от разгара на енергийната криза през 2022 година досега - гарантиране на достъп до седем LNG терминала в Средиземно море, пускане в експлоатация на интерконектора с Гърция, възобновяване на проекта за петролопровод между Александруполис и Бургас, инициативата на България "Solidarity Ring" за увеличаването на доставките на природен газ за Европа от Азербайджан. 

В изказването си Илияна Йотова акцентира върху необходимостта от оптимизиране на европейската политика спрямо процесите, които се развиват около Стария континент, и особено в контекста на войната в Украйна.

"Войната в Украйна наистина ни изправя пред тежки предизвикателства, но ако знаем целите си, ако изработим адекватни политики и имаме грамотни хора, които да ги реализират, нито трудностите, нито сантиментите към някой могат да попречат", изтъкна вицепрезидентът.

По думите ѝ въпреки по-добрите от очакваните икономически показатели, остава въпросът какво може да се промени.

"Дошло е време за повече сигурност и защита на европейските стратегически интереси, да се постигне стратегическа автономност на Европа. Важно е да се финансират проекти, които са от интерес на европейския суверенитет, и ние, страните от тази част на Европа, можем да бъдем сред първите инициатори", заяви Илияна Йотова.

"Страните от Югоизточна Европа, включително и България, не трябва да чакат кризи, за де възползват от тях. Отворен е дебатът за създаването на "Фонд за суверенитет" в ЕС. Фонд за индустрия "Made in Europe" - индустрия, която да се създава в Европа. Крайно време е да се финансира процесът от научните и изследователски практики до производството, да има координация и взаимен обмен между държавите членки, необходими са регламенти и правила за улесняване и стимул за инвестиции, да се създадат индустриални алианси - както напр. Индустриален алианс за производство на слънчева енергия", посочи вицепрезидентът част от стъпките за постигането на европейска стратегическа автономност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR