Сложна обстановка край Криводол: Улици се превърнаха в реки, водата понесе пчелни кошери

Тежка техника разчиства отломките

25.06.2023 | 13:37 Редактор: Михаела Димитрова

След излелите се поройни дъждове вчера вечерта, частично бедствено положение отново е обявено в Северозападна България. Най-тежка е обстановката в селата край Криводол, в село Галатин. Там има над 15 наводнени къщи. Цяла нощ хората са отводнявали домовете си.

"Имуществото на хората е напълно разрушено, наводнено, покъщнина, всичко е за подмяна. Много от улиците, инфраструктурата е разрушена", обясни кметът на община Криводол - Христо Доков.

Тежка техника разчиства отломките. Улиците са се превърнали в реки. А водата понесе със себе си пчелни кошери, контейнери. Веднага са изпратени екипи на общината.

"При нас предимно са скатни води, не сме равнинен район и оттам идват проблемите с дъждовете, всичко отива в населените части", коментира Доков.

Според кмета на Криводол обаче държавата не предприема навреме мерки.

"Преди две години и половина имаме изготвен проект за повечето селa, които са с проблеми, включително село Галатин, имаше изготвен проект за рекичката там, подадохме го към Комисията за бедствия и аварии, но засега няма реакция", разказа кметът.

В Монтана поройният дъжд наводни два квартала. Река излезе от коритото си в Мала Кутловица, област Монтана и заля пътя за селото. Река Шугла е излязла от коритото си в Долно Белотинци. Заради силните гръмотевици са се изключили около 40 трафопоста. Електрозахранването е възстановено, а екипи на пожарната служба и водоснабдителното дружество в Монтана помагат в разчистването.

Наводнение имаше и в някои райони на София, като "Нови Искър" и "Красно село".

Повече вижте в репортажа на Теодора Георгиева.