Люта, с чесън и речна риба, тайната остава скрита: Празник на тетевенската саламура

Яде се гореща или студена на другия ден - с цел изтрезняване

24.06.2023 | 13:58 Редактор: Елеонора Танева

За седми път в Тетевен се провежда празникът на тетевенската саламура. Събитието събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба. 

Тетвенската саламура е характерно ястие за региона. Тя се приготвя от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна.

"Прави се с речна риба, много любов, с домати, копър, чесън. Много люто носи и много ракия пие, много е вкусна наистина", казва кулинарът Галина Докова.

Подходяща е за предястие, но според местните е идеалното мезе за прочутата тетевенска сливова ракия. 

"Това е най-хубавата рибена чорба, по специфична рецепта се прави, специално от Тетевен, от години наред като тетевенка я знам, хората тук  много я обичат. Тя трябва да бъде люта, кисела и да се яде гореща.  Може и студена на другия ден - с цел изтрезняване", допълва кметът на Тетевен д-р Мадлен Бояджиева.

А рецептата за вкусна саламура се пази в тайна, тетевенци не я дават, може само да се открадне. 

"Саламурата - това е сиромашка чорба, някога нашите деди са я измислили и сме решили да направим ден на тетевенската саламура. Хората не знаят, правят рибени чорби, ама най-хубава е тетевенската саламура - ядеш саламура и пиеш тетевенска сливова ракия", казва тетевенец.

Традициите за приготвяне на тетвенска саламура се предават от поколение на поколение.

На превърналия се вече в традиция празник на саламурата, гостите могат да опитат и други характерни рибни и домашни ястия от региона.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: БГНЕС