Изчезнал е 1 млрд. лв. от печалбата на Българския енергиен холдинг

Официално: България изпраща две кандидатури за еврокомисар

23.06.2023 | 18:53 Редактор: Юлиан Христов

Министерският съвет реши окончателно – България изпраща в Брюксел две кандидатури за еврокомисар. Това стана ясно на извънредното заседание на кабинета днес. Кандидатите са Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и Илиана Иванова – предложена от ГЕРБ.

От правителството съобщиха и друго - по неясни причини и в неизвестна посока, в рамките само на 2 месеца, близо 1 милиард лева от печалбата на Българския енергиен холдинг е изчезнала.

Към 6 февруари тази година БЕХ е публикувал отчет, според който печалбата му е 1,588 млрд. лв. В края на април държавният холдинг публикува нов отчет, според който печалбата му вече е 640 млн. лв. Затова финансовият министър Асен Василев разпореди НАП и АДФИ да направят проверка.

По-рано с пост във Facebook Делян Добрев от ГЕРБ-СДС разкритикува методиката с дивидента на БЕХ.

"Опитват ли се ПП-ДБ да фалират БЕХ? Или умишлено декапитализират енергетиката, за да я продадат на безценица? Потопът, който предизвиквате в държавата, ще ни издави всички!", написа депутатът.

Министерският съвет прие на извънредно заседание вече да събира на 100% дивидента от държавните предприятия, досега мизата беше 50%. Идеята е да има повече пари за държавния бюджет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
БГ
преди 10 месеца
България е частна държава (извинете за оксиморона). Как не се наядоха вече кръвопийците й! Сигнализирай за неуместен коментар