Енергийният министър: Ценообразуването по споразумението с Турция не ощетява България

България предоговаря споразумението с BOTAS

23.06.2023 | 17:02 Редактор: Юлиан Христов
Енергийният министър: Ценообразуването по споразумението с Турция не ощетява България

Ценообразуването по споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания BOTAS не ощетява българската държава и българския обществен доставчик. Въпреки това заради дългия срок на договора той може да бъде предоговорен в някои клаузи.

Това отговори министърът на енергетиката Румен Радев по време на изслушването му в парламента относно споразумението между българската и турската компания.

Изслушването бе поискано от БСП. От партията попитаха за евентуални неустойки за нашата страна.

Министър Радев уточни, че вероятно има възможност за предоговаряне, въпреки че споразумението е правнообвързващо. То дори вече е произвело ефект чрез доставки на природен газ през април тази година. Въпреки това Министерството на енергетиката ще се опита да преразгледа и предоговори клаузи от него. Радев призна, че 13-годишният срок, за който е подписано, е доста дълъг, като условията за прекратяване на договора с BOTAS са тежки.

"Когато има ангажименти, те са обвързващи", каза министърът в отговор на въпрос има ли възможност да се прекрати или промени това споразумение. Той уточни, че има и известна свобода по споразумението, което по думите му това е и надеждата в процеса на предоговаряне между двете компании, който в момента тече.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС