Цветан Василев: Подготвят източването на КТБ

Според него, БНБ няма желание да води сериозна дискусия за преструктурирането на КТБ

20.10.2014 | 17:05 Редактор: Ирина Георгиева
Цветан Василев: Подготвят източването на КТБ

Обвинение, че се готви източването и ликвидациятана КТБ, отправи от личния си сайт банкерът Цветан Василев. Според него, БНБ няма желание да води сериозна дискусия за преструктурирането на КТБ, а в съсипването на финансовата институция е впрегнат целият наличен ресурс – от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите. Новата изява на банкера се появи броени часове преди БНБ да обяви резултатите от одита на КТБ.

Цветан Василев обвинява БНБ в слугинаж в интерес на коалицията "ППП", активно обслужвана от определени неправителствени организации, без да посочва кого визира зад тази абревиатура.

"Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на финансовата институция е впрегнат целият наличен ресурс – от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите." - допълва в писмото Василев.

Банкерът смята, че се цели ликвидация на банката и разграбване на нейните апетитни активи, които ще бъдат разпределени на правилните, в кавички, инвеститори и то на завидно добри цени. И дава конкретни примери с активи на банката, които според него квесторите са оценили на много по-ниска от пазарната им стойност. Сред тях са групата на "Петрол", "Рубин Инвест", хотелите "Сана Спейс" и стъкларският завод в Плевен.

"Това накратко представлява моделът, който ще опитат да използват авторите на този пошъл сценарий. Той естествено ще бъде допълнително гарниран със  заплахи и притискане на още хора, които да свидетелстват срещу мен, за да се постигне в крайна сметка моето окончателно публично опозоряване. Удобно прикрито зад него, ограбването на кредиторите и клиентите на банката ще се върши несъмнено много по-лесно и ефективно.

В този смисъл приказките за „огромни дупки“, които пропагандната машина на ликвидаторите бълва още от самото начало на атаката срещу банката, се основават на показанията на няколко кошаревски свидетели и на предварителните „доклади“ на одиторите, които оставят горчивия привкус за предизвестеност. Неслучайно е бързото „изчезване“ на стотици кредитни досиета и „невъзможността“ да бъдат установени и оценени иначе надлежно учредените обезпечения." - пише Василев.

 

Според Василев оздравяването на банката следва да стане на акционерно ниво, като се изплатят определен обем кредити - около 2 млрд. лева, срещу което да се придобие собствеността върху някои финансирани от банката активи и проекти.