Славов: Няма да издигам кандидат за главен прокурор, липсва обществено доверие към ВСС

Не мисля, че тази процедура ще има достатъчна степен на легитимност, заяви правосъдният министър

23.06.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров
Славов: Няма да издигам кандидат за главен прокурор, липсва обществено доверие към ВСС

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че няма да издига кандидат за главен прокурор в одобрената от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера процедура. 

"На този етап като министър не мисля да номинирам кандидат за главен прокурор. Не мисля, че тази процедура ще има достатъчна степен на легитимност и че отговаря на очакванията на гражданите", заяви Славов по време на изслушване в Народното събрание по повод смяната на Иван Гешев и избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор. 

Министърът изтъкна липсата на обществено доверие към настоящия състав на ВСС, който е и с изтекъл мандат. Освен това той смята, че когато върви процес за конституционни промени, засягащи съдебната система, е редно първо да се приемат промените в основния закон и след това да се пристъпи към избор на нов състав на ВСС и на главен прокурор.

"Не мога да кажа, че ВСС в този състав се ползва с голямо обществено доверие, както и с доверие в рамките на съдебната власт и самата магистратска общност", заяви Славов пред депутатите, като изтъкна призива към ВСС да се саморазпусне от една от най-авторитетните магистратски организации - Съюза на съдиите в България. 

Снимка: БГНЕС