Жега до 35 градуса днес, уикендът ни готви гръмотевични бури и обилни валежи

Морската вода е с температура от 22-23 градуса

23.06.2023 | 07:15 Редактор: Елеонора Танева

Денят започна с минимални температури от 16 до 21 градуса. Над страната облачността ще бъде разкъсана до слънчево време с развитие на купести облаци над планините и следобедни превалявания в западните райони. Силни гръмотевични бури се очакват в югозападните части от страната.

Вятърът ще бъде слаб от североизток със скорост до 20 км/ч. Максималните температури ще са от 27 до 35 градуса, показва прогнозата на синоптика на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над морето облачността ще бъде разкъсана и ще има кратки превалявания. Вятърът ще бъде от изток-югоизток, до умерен със скорост до 25-30 км/ч и ще поддържа по-ниски температури. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 24 до 26 градуса. Морската вода е с температура от 22 градуса по северното крайбрежие, до 23 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 метра, по южното  крайбрежие също ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 метра .

Над планините преди обед ще бъде облачно, а следобед ще превали и прегърми в Пирин и Рила. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде слаб до умерен от север със скорост до 25 км/ч. Максималните температури над 2500 м височина ще са около 11 градуса, а на 1500 м - до 19. 

През уикенда ни очакват валежи и гръмотевици. В събота валежите ще бъдат главно в Западна България. В неделя ще вали интензивно в западните и северни райони, със сумарни количества за деня от 25 до 40 литра на квадратен метър.

В понеделник и вторник ще захладнее с интензивни валежи в Западна България. Валежите ще достигат и до Черноморското крайбрежие.

Гледайте цялата прогноза във видеото.