Превозвачи скочиха срещу забраната за преминаване на тежки камиони през "Петрохан"

От Камарата на автомобилните превозвачи определят това поведение на АПИ като "експеримент"

22.06.2023 | 09:23 Редактор: Юлиан Христов
Превозвачи скочиха срещу забраната за преминаване на тежки камиони през

Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви срещу решение за временно ограничаване на движението на тежки камиони над 12 тона през прохода "Петрохан" през летния сезон.

От камарата припомнят съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура", според което през прохода ще преминават само автомобили до 12 тона. Измененията са станали със заповед от 5 юни 2023 г., свързани с временната организация на движението в участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол.

"Тази информация разпространи АПИ вчера и посочи, че промените ще влязат в сила от днес – 22 юни, за да може превозвачите да планират работата си и маршрутите", пишат от браншовата организация. Според тях това съобщение е цинично, защото в него се посочва, че тази мярка е превантивна и е свързана с настъпването на летния сезон и очакванията за засилен трафик.

"Явно на 5 юни, когато беше публикувана първата заповед за ограничения на движението, не е било ясно, че идва лято", поясняват от камарата.

КАПБ определя това поведение като "експеримент" с транспортния бранш и ненужно изпитване на търпението на превозвачите.

"Какъв отговор се очаква от страна на бизнеса, с който се подиграват и разиграват по пътищата? Призоваваме за незабавно спиране на хаотичните действия по отношение на ремонта на участъка от път I-1 между Мездра и Лютидол. Намираме, че механизмите "проба-грешка" не са приемливи за държавната агенция, която регулира пътната инфраструктура в страната", посочват от камарата.

Снимка: БГНЕС