Държавата обяви война на пътните инциденти, започна мащабна акция в цялата страна

Фокусът е насочен към обезопасителните колани в превозните средства

21.06.2023 | 13:46 Редактор: Михаела Димитрова

Нова мащабна акция на МВР на пътя. Проверки ще се правят в цялата страна. А премиерът Николай Денков обеща системни и постоянни мерки срещу войната по пътищата. Причината са много загинали по шосета у нас. Разработени са мерки от няколко институции, в тях ще участва и Министерството на регионалното развитие. Тези мерки няма да са моментни, те ще бъдат за постоянно внедрени в системата, като тя ще обхваща и образованието на новите млади шофьори.

Всеобхватна акция започва на територията на цялата страна. Тя е насочена към проверка на автомобилите, шофьорите, превоза на пътници и товари.

"Екипи от 6 различни институции, без предварително да обявяват, се явяват на определено място от пътната мрежа, което е свързано с рискове. Всяка от тези институции в рамките на нейните правомощия изпълнява определената дейност. Говорим както за проверка на лекотоварните и тежкотоварните превозни средства, така и за проверка на автомобилите по отношение на товарите, които превозват, документите, които трябва да имат", обясни премиерът акад. Николай Денков.

Фокусът на мащабните проверки е насочен към използването на обезопасителни колани в превозните средства. 

"Акцентът от страна на МВР е към спазването на правилата по отношение на използването на обезопасителни системи, колани, в това число за деца и в това число на пътниците в автобусите", коментира главният инспектор на "Пътна полиция" Мария Ботева.

Експертите са категорични – до голяма степен целта на акцията е и превенция. 

"Това да поставиш колан отнема между 3 и 6 секунди, а спасява живот, масата от хората на задните седалки наистина не ги използват, особено в автобусите. Размерът на санкцията е 50 лв., но това не е най-важното, въпросът е личната отговорност", каза е Светослав Васев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

По отношение на дейността на "Пътна полиция" акцентът е и върху това да не се допускат неправоспособни водачи. Проверката ще продължи по график до края на годината и е част от националната програма за безопасност на пътя.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR