Млади лекари се завръщат по родните си места: Пациенти в нужда има навсякъде

Болницата в Горна Оряховица поема обучението и специализациите на студентите

24.06.2023 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

Млади лекари започват работа след дипломирането си в малките болници по родните им места. Такъв е случаят с общинската болница в Горна Оряховица, където млади медици, специализанти и студенти лекуват всеотдайно пациентите. Лечебното заведение пък поема обучението и специализациите им.

Д-р Мирена Коцева е от Лясковец, завършва Медицинския факултет към Софийския университет. Година и половина практикува в болница "Пирогов". Избира да специализира в преобладаващо "мъжката" специалност "Хирургия".

"Започнах първи курс да работя като санитар и бях разпределена - за ужас на всички, в коремната хирургия. И не беше любов от пръв поглед, но беше истинска любов, тъй като в момента, в който видях начина на работа, отношението към пациентите, ангажираността, спешността, реших, че това е моето нещо. В хирургията е интересно, тъй като виждаш резултата веднага", сподели д-р Коцева.

Наскоро родителите ѝ я убеждават да се завърне в родния край и тя започва работа в болницата в Горна Оряховица.

"Вече съм участвала в над 15-20 операции - хернии, апендицити, ампутации, като ми дават активно да участвам в оперативната дейност. Много съм благодарна на хирурзите тук, дават ми шанс да се обучавам. Засега смятам да остана в България, да остана в родното си място", каза още д-р Коцева.

29-годишната д-р Стела Билчева е от Горна Оряховица. Завършва Медицинския университет във Варна. И въпреки атрактивните предложения, се завръща в болницата в родния си град.

"Преди около месец тази година придобих специалността си - "Ендокринология и болести на обмяната". Избрах именно нея, защото е много разнообразна. Работя в болницата от месец ноември 2018 година и за момента много ми харесва. Хубаво е да се работи и в малките населени места, защото пациенти в нужда има навсякъде и те имат нужда от нашите грижи, независимо че населеното място е по-малко", категорична е д-р Билчева.

От 5 години здравното заведение, съвместно с общината, провежда политика по привличане на млади кадри.

"Болницата поема семестриалните такси на лекарите и медицинските сестри, които специализират или медицинските сестри, които учат за такива. Освен това, общината всяка година гласува Фонд в подкрепа на млади специалисти и също ги подпомага. Това за тях е изключително важно, тъй като особено при лекарите процесът по вземане на специалност е дълъг, трае 4-5 години", припомни управителят на УМБАЛ - Горна Оряховица д-р Иван Иванов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.