"Скопиегейт": Текстовете от доклада за РСМ няма да бъдат гласувани анблок

Компромис 18, който се отнася до българите в РСМ, е част от доклада за влизането на югозападната ни съседка в ЕП

18.06.2023 | 14:15 Редактор: Искра Ангелова

Компромис 18, който се отнася до българите в РСМ и техните права, е част от доклада за влизането на югозападната ни съседка в Европейския парламент. Темата беше коментирана и в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR.

Докладът за влизането на Република Северна Македония в Европейския парламент продължава да бъде преразглеждан и да се добавят нови поправки. Според евродепутата Илхан Кючюк е оттеглил важен проектотекст от доклада, известен като Компромис 18.

"Първо, може би да уточним какво означава компромис. Във всеки доклад в Европейския парламент има възможност всички евродепутати да пишат поправки, по какъвто и текст от доклада искат. И след това така наречени докладчици в сянка се събират и правят компромиси. Този Компромис 18 има 33 поправки", поясни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

"Ако се оттегли компромисът, то тогава се гласуват по отделно всички тези 33 текста на поправките. И разбира се, вече е важно всяка политическа формация какво ще даде като препоръка към техните членове - да гласуват за или против", допълни той.

По-късно пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че текстовете за българите в РСМ ще се гласуват не анблок като Компромис 18, а текст по текст. Това обаче значително понижава шансовете те да бъдат гласувани и правата на сънародниците ни в РСМ да бъдат защитени.

Според Ангел Джамбазки потвърждава писмо има, но оттеглянето на компромиса от страна на Кючюк не е възможно.

"Не може да ги оттегли, защото ние проверихме процедурата и възразихме. Аз възразих в петък, като съм в започнал процедура по спиране. Еднолично не може да ги оттегли", коментира съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Според Джамбазки е имало огромно лобиране от страна на Скопие сред чуждестранни евродепутати от различни страни и политически групи.

"За първи път тази година виждаме такова чудовищно лобиране. Това е "Скопиегейт". В последните няколко седмици и месеци се опитаха, забележете, групи на социалисти, демократи, на зелени, на комунисти, които би трябвало да занимават се на някакви други въпроси, напр. социални, да изолират и да премахнат всички поправки, всички текстове, в които се споменава нещо българско. Нашите опоненти, мотивирани от Скопие, според мен финансово, се опитаха да съберат всичко в един текст и да го махнат целия. Ние това го спираме три пъти", категоричен е той.

Вижте повече в репортажа.