Огромни щети в Северозапада, критична остава ситуацията в Берковица и Врачеш

Кметовете отричат вината за непочистените речни корита да е тяхна

16.06.2023 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Огромни са щетите в засегнатите от обилните валежи и последвалите наводнения в многото пострадали населени места. Най-критична остава ситуацията в Берковица и ботевградското село Врачеш. Там десетки къщи бяха наводнени, а хора - евакуирани. В Етрополе водата все още е негодна за пиене.

Интензивните валежи покачиха нивата на реки и язовири. На много места избиха и подпочвени води. Снощи стотици къщи в Западна България останаха под вода. Местните разказват, че не помнят подобни по мащаб дъждове.

"Някои хора се опитват да се спасят, като се качват на покривите на домовете си - това не е сцена нито от филм, нито от САЩ, където удрят тайфуни. Това се случва в България", каза експертът от  "Грийнпийс" - Балин Балинов.

Сдружението на общините съдейства на кметовете. Координира действията им с тези на военните, доброволците и гражданите. Нужна е обаче помощ и от страна на държавата за справянето с щетите.

"Реално си помислете 1 512 лв. за какво стигат на едно семейство, при условие, че цялата покъщнина е била под вода или водата я е отнесла", попита председателят на НСОРБ - Даниел Панов.

Въпросът за превенцията отново е повдигнат, след като бедствието е факт, но вината за непочистените речни корита не е на кметовете.

"Речните корита са приоритет на държавата, те са държавна собственост. За да тръгне един проект, който сме изработили за почистване на речното корито на река Янтра, например, той трябва да мине през няколко институции, за да го одобрят", поясни Панов.

"Много сериозен проблем са и незаконните сметища. Това е грозна "традиция" - нещо, което продължава да се случва и хората използват деретата на реките като най-близкото място, където могат да си изхвърлят отпадъците", допълни Балинов.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Министерството на отбраната