Таксиджиите подготвят протести, 6 млн. лв. ще струват компенсациите за бранша

На този етап не се говори за вдигане на цените на таксиметровите услуги

14.06.2023 | 18:50 Редактор: Юлиан Христов

Таксиметровите шофьори готвят протести. Причината - финансови облекчения от миналата година не са предвидени в проектобюджета на служебния кабинет за тази. Браншът настоява новото редовно правителство да предвиди компенсацията в държавната финансова рамка, която Асен Василев подготвя.

Председателят на Съюза на такситата Кирил Ризов сподели, че очакват тази компенсация, защото "таксиметровият бранш винаги стои на последно място спрямо другите сектори".

"В София всеки автомобил – от 850 лв. минус 300, минималният размер, до който бе намален алтернативният данък на всички таксита в цялата страна. Във всички останали градове някъде е 700, 500, някъде е и просто 300", коментира Ризов.

6 млн. лева ще струват на държавата компенсациите за таксиметровите шофьори. Това обяви в "България сутрин" Красимир Цветков от таксиметровия синдикат.

По думите му до момента няма гаранция нито за бранша, нито за общините, че тези пари ще се изплатят.

"В настоящата ситуация приоритетът е към бюджета, защото от него очакваме обещаната компенсация за намаления размер на таксиметровия данък, който платихме авансово в края на 2022 г. за 2023 г. Тогава на нас ни беше обещано, че ще бъде използван механизмът за компенсиране като мярка за преодоляване на последствията от Ковид-19", заяви той.

Цветков обясни, че всички общини в България са намалили размера на таксиметровия данък под условие, че ще бъдат компенсирани от бюджета.

"Заявихме протестна готовност в случай, че не бъде прието решение за тази компенсация", каза още Цветков. Той е категоричен, че на този етап не се говори за вдигане на цените на таксиметровите услуги.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR