Областните управители остават на работа, кабинетът отказва да ги освободи

Ще бъдат замествани поетапно, заяви премиерът Денков

14.06.2023 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Подалите оставки областни управители остават по работните си места. Засега новият кабинет отказва да ги освободи. 

"Днес няма да избираме областни управители, това е изключително важна позиция. Назначените от служебното правителство ще продължат да изпълняват задълженията си по закон. Ще бъдат замествани поетапно, когато сме сигурни, че новият човек на тази позиция ще може да я изпълнява подходящо", отсече премиерът Денков.

"В работата на областните управители няма място за политически изказвания, освен ако някой от тях няма политически амбиции, свързани с предстоящите местни избори", посочи още министър-председателят, след като почти всички от тях подадоха оставки на 12 юни.

Акад. Денков припомни, че областните управители имат държавнически функции в служба на обществото, а не представляват отделна политическа сила или на отделно лице, което ги е назначило. Според Закона за администрацията те представляват държавата в съответните региони, осъществяват координация и контрол, грижат се за законосъобразността на съответните актове на местната власт и др.

Премиерът благодари на институциите за бързите и адекватни действия за овладяване на бедственото положение в Северозападна България и в района на с. Врачеш, предизвикано от проливните валежи в началото на седмицата.

Бившият министър на отбраната Драгомир Заков става съветник по външната политика и сигурността на акад. Николай Денков. Бяха назначени нови зам.-министри в регионалното министерство и МОН.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR