България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма саботаж и натиск: Защо всички областни управители напускат?

Когато не си съгласен с политиката на новата власт, това е нормално политическо действие, смята Трендафил Величков

13.06.2023 | 08:08 Редактор: Юлиан Христов

Всички областни управители напуснаха постовете си в един ден с мотива, че политиката на новата власт е различна от тази на служебната, а от Министерския съвет определиха акцията им като безпрецедентна.

"Оставката ми и на моите колеги е най-нормалното нещо, което може да направи политик на такава длъжност. Когато аз и колегите ми имаме различия с политиката на новата власт, е най-нормалното аз и колегите ми да напуснем", каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков в "България сутрин".

Според него не става дума са саботаж и оказване на натиск.

"Даже и в този момент аз съм на паркинга пред Областната администрация и отивам на работа. Не мисля, че беше избързване. Когато премиерът Гълъб Донев освободи всички зам.-министри, тогава се говореше, че се слага прът в колелото на държавата. Затова изчакахме една седмица, в която не сме спрели работа", допълни Величков и определи напускането на областните управители като нормално политическо действие.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че върху него не е упражнен натиск, за да подаде оставка, и припомни случай от 2016 година, когато отново е напуснал поста си "в един друг коалиционен формат".

"Когато спрях да виждам, че правителството провежда политиката, заради която сме се събрали, най-нормалното, най-мъжкото е човек да се подаде оставката. В това няма нищо страшно", допълни той.

По думите на Величков, той и неговите колеги областни управители не използват политиката за препитание, защото сред тях има много професионалисти - лекари, учители, адвокати.

Гледайте целия разговор във видеото.