БДЖ ще ремонтира 30 спални вагона и вагон-бистра за морето

Обявена е и процедура за доставката на 7 двуетажни мотрисни влака

13.06.2023 | 09:16 Редактор: Юлиан Христов
БДЖ ще ремонтира 30 спални  вагона и вагон-бистра за морето

30 ремонтирани спални вагона ще пусне БДЖ след приключването на планов ремонт. Към момента се изпълнява и договор за планов ремонт на теснолинейни пътнически вагони, като се очаква да се пуснат в експлоатация 2 вагона за превоз на велосипеди, както и един вагон за превоз на лица с намалена подвижност.

В момента има и процедура за ремонт на четири вагон-бистра, които ще бъдат включени в състава на бързите влакове до Бургас и Варна.

От БДЖ припомнят, че на 8 май Европейската комисия е одобрила отпускането на държавна помощ за купуване на 108 електрически локомотива и мотрисни влака.

На 25 април 2023 г. бяха обявени четири процедури за възлагане на обществени поръчки за доставка на нов подвижен състав – 35 едноетажни и 7 двуетажни електрически мотрисни влака, 20 едноетажни мотрисни влака тип "push – pull" за и 18 електрически маневрени локомотива, припомня БГНЕС.

В прогнозните стойности на обществените поръчки са включени освен доставката, и 15-годишна пълна поддръжка, която да гарантира високо качество, безаварийност и непрекъснатост на пътническата услуга, както и обучение на персонал. Инвестицията се финансира с европейски средства по НПВУ и с бюджетни средства.

Снимка: БДЖ