Протестиращи осуетиха прожекция на филм, свързан със "София прайд": Скандирали обидни думи

От МВР подчертават, че не се е стигнало до физическо насилие

11.06.2023 | 14:21 Редактор: Петя Кръстева
Протестиращи осуетиха прожекция на филм, свързан със

"На 10.06.2023 г. организиран протест на крайни националисти попречи на провеждането на прожекция в кино "Одеон" в рамките на "София Прайд Филм Фест" – ежегодно провеждана част от културната програма на "София прайд", най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и в България. За датите и местата на прожекциите СДВР бе уведомена на 04.06.2023 г. По тази причина на място имаше група полицаи, които не само не съдействаха на организаторите на филмовия фестивал да отстранят протестиращите от помещенията на кино "Одеон", но с част от тях се поздравяваха и ръкуваха", гласи открито писмо, разпространено от адвокат Деница Любенова по медиите. 

По думите ѝ тълпата демонстранти изпълва както фоайето на киното, така и пространството пред него, "снимайки с телефони от близо лицата на посетители на прожекцията, крещейки им "педофили" и скандирайки "Не искам в моя град да има гей парад".

"Това е незаконно", категорична бе. 

По-късно от МВР излязоха с позиция по случая. 

"Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи", гласи тя.

Снимка: БГНЕС