Първи рокади в новата власт. Василев: Върнахме екипа, който може да събира данъци и акцизи

До 31 юли депутатите трябва да приемат бюджет 2023, дотогава ще е в сила удължена финансова рамка

08.06.2023 | 19:00 Редактор: Вяра Димова

Първи сблъсъци в новата коалиция. Причина за това стана връщането на Румен Спецов на поста директор на Националната агенция по приходите. А народните представители приеха единодушно допълнително удължаване на настоящия бюджет до 31 юли.

"Средства има. Социалните плащания няма да бъдат нарушени, с това решение сега ние гарантираме всички социални плащания, които прави правителството за да могат общините и НЗОК в пълен обем да работят и да не нарушават плащания", посочи министърът на финансите Асен Василев.

Връщането на Румен Спецов начело на Приходната агенция и на Пламен Тонев като шеф на митниците Асен Василев аргументира с очаквана по-висока събираемост. 

"Всеки ден се получават сводките, колко е събрано спрямо миналата година, и при 18% инфлация плюс ръст на БВП, събираемостта на ДДС е 6%. Тази година виждаме изоставане на събираемостта. При Агенция "Митници", въпреки инфлацията, беше подадено че ще се съберат с 1,5 млрд. лв. по-малко отколкото са събрани миналата година, затова върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи", заяви министърът на финансите.

Десислава Атанасова от ГЕРБ контрира Асен Василев, като определи решението за връщането на Спецов като шеф на НАП за недопустимо, но подчерта - това е личното и мнение .  

"След всичко, което беше изнесено като данни, че Румен Спецов е продал фирма с огромни задължения, смятам за абсолютно недопустимо да заема поста", настоя Атанасова.

Новата власт продължава с рокадите на шефовете на държавните агенции. Така за председател на Управителния съвет на АПИ е назначен инж. Ясен Йорданов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)