"Скрийте се, дръжте се за нещо стабилно...": Кой изпрати предупредителни SMS-и за земетресението?

Получените съобщения са свързани със системите за ранно оповестяване

08.06.2023 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

Секунди преди земетресението в Пловдивско, много от хората в района са получили известие за предстоящия трус и съвети за реакция.

"Снижете се, скрийте се под здрав предмет, дръжте се за нещо стабилно" - това са част от указанията, които са получили част от жителите в района на Пловдив. След първичния трус ново съобщение е известило за възможно вторично земетресение.

Хората са предупредени да проверят газовата инсталация в домовете си и да излязат на открито, избягвайки сградите.

"Хем вертикално, хем хоризонтално се разклати, набързо се облякохме, страшничко си беше. Пише на телефона, че може да има вторичен трус", разказа майка от Пловдив.

Сеизмолозите не могат да предвидят кога ще има земетресение, но системите за ранно предупреждение използват сензори, разположени над сеизмичните зони, които засичат първичните импулси и задействат системата. Няколко приложения ползват подадения сигнал от сензорите, за да изпратят съобщение и да предупредят потребителите. 

"Учените все още не можем да предсказваме земетресение. Можем да определим вероятността да се реализира такова в даден период от време. Получените от гражданите съобщения са свързани със системите за ранно оповестяване, които са разработени и синхронизирани с операционните системи на телефоните", обясни сеизмологът доц. Пламена Райкова.

От включената локация на телефона и дълбочината на земетресението зависи колко време преди труса ще бъдем оповестени за него. А след земетресението в Пловдивско, ситуацията днес е по-спокойна, регистрираните щети са няколко паднали комина и счупени керемиди. 

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Това какво има нас не го пускат хора това какво сега съм но пак има грешки аз съм пак ще пишат на facebook-a че има грешки ли Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Руми
преди 9 месеца
Защо " модерните земетресения" не се усещат на по- далечно разстояние ? В СИ България не сме усещали никакви земетресения от години / и се надявам да е така и в бъдеще/ , но ЗАЩО е така ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 9 месеца
ИИ доста напреднал в помощ на нас Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Този Стефан много е секси Сигнализирай за неуместен коментар