"Катимерини": България е поискала гръцки самолети да охраняват небето ѝ

В обширен репортаж гръцкото издание съобщава за преговори в рамките на НАТО между София и Атина

08.06.2023 | 10:40 Редактор: Михаела Димитрова

България е поискала гръцки военни самолети да охраняват въздушното ѝ пространство, твърди изданието "Катимерини". В публикацията се отбелязва, че България е четвъртата балканска страна, която желае гръцката авиация да охранява нейното небе.

В обширен репортаж гръцкото издание съобщава за преговори в рамките на НАТО между София и Атина за охрана на българското въздушно пространство за три месеца. Искането на София е било обсъдено на среща на Алианса и на дипломатическо ниво.

Военните самолети на България са ограничен брой и капацитетът им не може да покрие всички изисквания за охрана, особено в период на война в Украйна, според гръцките коментари.

Едва през 2025 година се очаква България да получи първия от поръчаните нови самолети, се отбелязва в публикацията, цитирана от БНР.

Подчертано е, че искането на София утвърждава за пореден път отличните отношения между двете страни, доказани и от съвместните енергийни проекти. След Албания, Черна гора и Северна Македония България е четвъртата страна, която отправя иск гръцки самолети да охраняват въздушното ѝ пространство. 

Снимка: Pixabay