Протестиращи пред НС: Тази колаборация е най-уродливата форма в демократичната ни история

Тяхното недоволство е заради приемането на кабинета "Денков-Габриел"

06.06.2023 | 13:55 Редактор: Михаела Димитрова

Под прозорците на Народното събрание и паметника на "Цар Освободител" се провежда протест, който е на симпатизанти и членове на политическите партии "Възраждане" и "Има такъв народ".

Тяхното недоволство е заради избирането и гласуването на кабинета "Денков-Габриел". Това, което част от протестиращите споделиха пред Bulgaria ON AIR, е, че това правителство ще бъде "проевропейско". Изразиха и недоволство срещу това да се изпраща оръжие на Украйна, както и да се приеме Истанбулската конвенция.

Протестът до този момент минава без напрежение.

"Нормална гражданска реакция срещу това, което ще се случи след минути вътре, това е най-уродливата форма, която демократичната ни история познава", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Всички гласувахме с надежда. В един момент се направи колаборация, която е недопустима за българската нация на този етап, подиграха се с нас, затова сме тук", посочи друг протестиращ.

"Потресена съм от апатията на българите на тези 60%, които допуснаха, негласувайки, този позор Тагарев да бъде кандидат за министър на отбраната", каза недоволен гражданин.

Пред Народното събрание има засилено полицейско присъствие и кордон от жандармеристи, който пази входа на сградата.

Организаторите на протеста не са изпратили уведомително писмо до Столичната община и нямат разрешение за провеждането му. Протестиращите слушат дебатите в пленарната зала от тонколони.