Атентатът срещу Гешев отвори кутията на Пандора? Ген. Ралчев: Непрофесионално е да има теч

"До каквото и да е стигнала една специална служба, то трябва да си остане вътре", заяви експертът

03.06.2023 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Целта на войната в прокуратурата е дестабилизиране на държавата - това заяви за Bulgaria ON AIR ген. Румен Ралчев, който е председател на Управителния съвет на Национална служба "Безопасност и охрана". Той подчерта, че службите за сигурност и МВР не трябва да стават жертва на споровете на политиците.

Експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев смята, че е опасно началниците на специалните служби да дават отчет в парламента и да изнасят класифицираната информация.

Според него проблемите в държавата се дължат на нестабилната политика и намесата на неквалифицирани кадри.

"Неминуемо се получава теч. Практиката е да говорят в определена комисия. Най-вероятно очакваха това, което се случи - да се изнесат малко пикантерии или части от разработки, което не е професионално. До каквото и да е стигнала една специална служба, то трябва да си остане вътре. Не е сериозно да се изнесе такава информация в НС. Шефът на ДАНС да си носи греховете", категоричен е ген. Ралчев.

Според него атентатът срещу главния прокурор е възпламенил страстите и е отворил кутията на Пандора.

"Някои придобиха смелост, други се свиха, но се разбиха и неща извън България. Това са една поредица от ходове, които целят дестабилизиране на държавата", коментира още Ген. Ралчев, като допълни, че службите за сигурност и МВР не трябва  да стават жертва на споровете на политиците.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.