"Българинът носи Ботевия дух": Хиляди се събраха на връх Околчица

В церемонията участват и част от 1500 души, които през последните пет дни преминаха по стъпките на ботевата чета

02.06.2023 | 15:30 Редактор: Петя Кръстева

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит гениалният поет и революционер Христо Ботев, се проведе традиционното всенародно поклонение на връх Околчица. Молебен за България отслужи врачанският митрополит Григорий. 

В церемонията участваха и част от 1500 души, които през последните пет дни преминаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. 

"С годините разбрах едно - Ботев е само поводът за идването на българина. Той идва, защото дълбоко в себе си носи ботевския дух и духа на дедите ни", коментира учителят Филип Филипов.

Тази година най-възрастният участник в похода е 75-годишният Божидар Георгиев от Ямбол. Докато върви към върха, наранява крака си, но това не му пречи да почете паметта на Ботев и да стигна до лобното му място.

"За националните ни герои свободата е избор и борба. Свободата е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие. Нека замълчим, но не да премълчим истината, а за да чуем завета на Ботев и загиналите за свободна и независима България", каза в приветствието си премиерът Гълъб Донев.

На паметника на Околчица бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към загиналите за свободата на България.

Вижте повече в репортажа.