Една година без незабравимата Нери Терзиева - филм, изложба и награда в нейна памет

Не обичаше да споделя и да се оплаква, живеехме като всяко семейство, каза съпругът ѝ Евгений Тодоров

02.06.2023 | 13:53 Редактор: Вяра Димова

Близки, приятели и колеги се събраха да почетат паметта на голямата Нери Терзиева, която напусна този свят преди една година. В Чешкия център в София и в момента се обсъждат съвременните предизвикателства пред телевизионната журналистика, на която Нери отдаде живота си.

Всички познават Нери Терзиева като основател и директор на "Ефир 2" в самото начало на 90-те години на миналия век, а също и като прессекретар на президента Петър Стоянов, автор на телевизионния проект "Темпо", създател на несъществуващата вече телевизия BiT. Тя е сценарист на игрални и документални филми. Неотлъчна подкрепа през целия ѝ професионален път оказва съпругът ѝ журналистът Евгений Тодоров, който е и автор на "Книга за Нери". 

"Нейният живот и кариера, гледани от нашата кухня, не изглеждаха толкова драматични. Ние живеехме като всяко семейство. Последните 30 години тя пет дни в седмицата беше в София. Не обичаше да споделя и да се оплаква", каза съпругът на Нери.

Филмът "Нери, фрагменти" и фотоизложбата "Нери през годините", курирана от Георги Папакочев, с уникални кадри от работата на телевизионната журналистка са само част от проявите, с които се отбеляза годишнината от смъртта ѝ. Известни нейни колеги анализираха екранния стил на Нери Терзиева и се върнаха в спомените за нея. 

"Нери Терзиева отдаде огромна част от своя талант, за да помогне на младите и тези, които идваха след нея. Тя го направи с добро", сподели журналистът Бойко Василев.

"Всеки ден ни казваше: "Никога не използвайте уморени думи", отбеляза Екатерина Генова.

Асоциацията на европейските журналисти обяви и създаването на награда за телевизионна журналистика "Идеята Нери".

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС