Цел пред България е да развива целогодишен туризъм, с акцент върху културния

Румен Радев връчи два ордена "Св. св. Кирил и Методий"

31.05.2023 | 19:12 Редактор: Петя Кръстева
Цел пред България е да развива целогодишен туризъм, с акцент върху културния

Въпреки последните трудни години за човечеството, които се отразиха тежко и на сферата на туризма, секторът се възстановява бързо и устойчиво, заемайки водещо място в икономическото развитие на Европа и света. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествена церемония на "Дондуков 2". 

Държавният глава удостои с ордени "Св. св. Кирил и Методий" първа и съответно - втора степен, генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили и проф. Алесандра Прианте – директор на департамент "Европа" към организацията, за техния принос в популяризирането на българското културно-историческо наследство.

 В словото си президентът открои приноса на туристическия сектор за мира, стабилността и сигурността във време на остро противопоставяне. 

"Във време на сблъсъци и противоречия в глобален план, организации като СОТ градят мостове между народите, работят за сътрудничество и разбирателство", каза президентът. 

Държавният глава отбеляза усилената работа на българското министерство на туризма и бранша, благодарение на които туризмът на страната е постигнал по-високи резултати спрямо тези преди пандемията от Ковид-19. Румен Радев и Зураб Пололикашвили отбелязаха, че България има важен принос в сферата на международното сътрудничество и е надежден член на Световната организация по туризъм.

След официалната церемония държавният глава проведе среща с отличените, по време на която бяха обсъдени възможностите за утвърждаването на България като популярна дестинация за целогодишен туризъм. Обща бе позицията, че страната ни има  значителен потенциал, особено в културния туризъм. Бе отбелязана и ключовата роля на транспортната свързаност в регионален и глобален план за подобряване на перспективите пред сектора в България.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Президентство на Република България