Д-р Ненков: Не съм нарушил правилата във ВМА, свободен човек съм и имам право на мнение

Проф. Мутафчийски ми постави условие да спра с телевизионните си изяви, заяви бившият здравен министър

31.05.2023 | 18:51 Редактор: Вяра Димова

Анестезиологът и бивш здравен министър д-р Мирослав Ненков подаде оставка от Военнномедицинската академия. Той заяви, че ръководството на болницата му е забранило да изказва свободно мнението си, защото неговите интервюта и позиции по актуални теми увреждали имиджа на институцията.

Д-р Мирослав Ненков обясни, че лично директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски му е поставил условие да спре с телевизионните си изяви и коментари или ще го отстрани от работа.

"Аз не мога да приема такова условие. Мога да правя каквото искам. Това не е обект, на който и да е началник, включително и на ген. Мутафчийски. Това, което ми обясни генералът при нашата среща, беше несъстоятелно и несериозно. Аз нямам такова влияние. Аз просто работя там и винаги в моите изяви съм се представял като Мирослав Ненков", коментира бившият здравен министър.

Д-р Ненков е категоричен, че не е нарушил вътрешните правила на болницата, защото е изразявал личното си мнение в извънработно време и винаги е пазил авторитета на Академията. 

"Аз като всеки един свободен човек имам право на мнение. Имам право да не харесвам президента Радев и неговата проруска политика. Имам право да не харесвам Бойко Борисов. Казвал съм го. И моята позиция не е променяна от много дълго време. Това го тълкува генералът, като политическа позиция, че съм политическо лице, а аз не съм", посочи д-р Ненков.

От ръководството на Военномедицинската академия заявиха за Bulgaria ON AIR, че оставката на д-р Ненков е одобрена, но отказаха коментар по темата. 

Вижте повече в репортажа.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС