Пушим, пием и хапваме сладко на воля: България е сред либералните страни в ЕС

Най-консервативна е Турция

31.05.2023 | 17:54 Редактор: Петя Кръстева
Пушим, пием и хапваме сладко на воля: България е сред либералните страни в ЕС

Пазарно-либералният британски институт сравнява степента, в която всички 28 държави от ЕС регулират консумацията на алкохол, цигари, електронни цигари, бързи храни и безалкохолни напитки. 

Начело на списъка на т. нар. "държави бавачки" (Nanny States - такива с най-много и най-строги регулации) е Турция. На второ и трето място се нареждат Норвегия и Литва, показва резултатът от Nanny State Index за 2023 (NSI) на Institute of Economic Affairs (IEA).

Германия оглавява класацията като най-свободната страна в Европа по отношение на ограниченията върху алкохола, вредните храни и напитки и тютюневите изделия. Чехия и Италия допълват челната тройка на страните, които в най-малка степен ограничават начина на живот на своите граждани. България също попада сред страните с по-либерален подход, макар по отношение на тютюневите изделия да се прилагат строги ограничения. 

Регулациите в България са сравнително леки по отношение на алкохола - ниски акцизи, сравнително леки ограничения при рекламирането.  Същото се отнася и за вредните храни и напитки - у нас няма акциз върху стоките с голямо количество захар. България все още е сравнително либерална и към електронните цигари.

Четете повече по темата в investor.bg

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: Pixabay