Петков прекрати преждевременно визитата си в Братислава, ще си стисне ли ръката с ГЕРБ?

ДПС предупреди за "пълзящ фашизъм" и бойкот на парламента от гражданите

30.05.2023 | 18:41 Редактор: Юлиан Христов

По-малко от 48 часа, след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите с втората по големина коалиция заради записите на Радостин Василев, от ГЕРБ обявиха - разговорите могат и да продължат, но имат условие - да бъде променен форматът и съставът.

Разговорите между коалицията на промяната и ГЕРБ-СДС не са в ледниковата епоха, но няма и какво да ги разтопи, коментираха от партията на Бойко Борисов.  

По-сериозно затопляне в отношенията може да има, ако бъдат преосмислени форматът и съставът на кабинет.  

"Разочарованието в обществото е огромно. Недоверието ни е огромно. От тази криза се излиза само с доверие от всички участници и цел. Всеки трябва да направи крачка назад и да предложим решение, което да носи обединение", каза Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.  

"Разговорите по такива важни въпроси не бива да се водят през медиите, очаквам да се чуем с Мария Габриел и да видим кога ще седнем на масата, за да обсъдим същината", коментира от своя страна Николай Денков.  

От трибуната на парламента Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" нападна президента за критиката по време на връчването на втория мандат, а Кирил Петков прекрати визитата си в Братислава преждевременно.  

От ДПС видяха повратни моменти от историята в политическата криза днес.  

"Какво още чакаме да се случи? Обръщам се и към ГЕРБ - тази порочна "сватба" през медиите, ако се случи при това недоверие на обществото ще сме свидетели на това 10 януари 1997 година - българските граждани ще нахлуят тук, в тази сграда", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.  

От ИТН заявиха категорично, че в разговори с “Продължаваме промяната” няма да участват. 

"Компромис е останалите политически партии в този парламент да седнат и да говорят за експертен кабинет без ПП, тъй като техните лидери трябва да бъдат арестувани за държавна измяна", каза председателят на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.  

"Продължаваме промяната - Демократична България" има срок от 7 дни, за да върне папката на президента с предложен проектокабинет или празна. 

Повече вижте в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR