Земетресение "удря" столичния "Люлин" на 28 май, как ще реагираме?

МО се включва в учението с батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология

26.05.2023 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева
Земетресение

Столичната община ще проведе пълномащабно полево учение за реакции при земетресение. Проиграването е част от Плана за защита при бедствия в частта му "План за действие при земетресение".

На 28 май 2023г. от 10:30 ч. в ж.к. "Люлин" 6, територията между бул. "Панчо Владигеров" и ул. "Джавахарал Неру" ще се проведе учението "Сила 23".

То е по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова и директора на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов.

Целта на учението е да се провери как се изпълняват плановете за действие при земетресение, готовността на кризисния щаб, органите и структурите за реагиране и взаимодействие в критична ситуация и овладяване и ликвидиране на последствията.

По време на учението ще се проследят действията на общинския щаб, органите и структурите на единната спасителна система и взаимодействие и координация с дирекция Аварийна помощ и превенция.

В учението ще вземат участие ГДПБЗН, СДПБЗН, СДВР, АПП-СО, БЧК-ПСС, структури на МО и ВМА, район Люлин - СО, "Софийска вода", "Електрохолд", "Евроканал", доброволци на Столичната община и пловдивския доброволен отряд, хранителни вериги, компании за минерална вода, мобилни оператори.

Министерството на отбраната също се включи в учението с личен състав и техника от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ) – Мусачево от състава на Сухопътните войски.

В учението са включени и експерти по реагиране при бедствия от Щаба на отбраната, два медицински екипа с реанимобили от Военномедицинска академия за подпомагане на дейността на Министерството на здравеопазването, както и Служба "Военна полиция“. Участието на военнослужещите в съвместни дейности с останалите участници в учението ще наблюдава началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: БГНЕС