Борисов бе привикан на два разпита. Депутати от ГЕРБ-СДС: Това е опит за саботаж

Даниел Митов определи действията на прокуратурата като "опит за претопляне на стари спекулации"

25.05.2023 | 18:53 Редактор: Михаела Димитрова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви днес като свидетел по две досъдебни производства в Софийската градска прокуратура и Върховната касационна прокуратура. От парламентарната група на партията видяха в това опит за саботаж на съдебната и конституционната реформа, както и намаляване на шансовете за кабинет с втория мандат.

Точно в 10 часа сутринта парламентарната група на ГЕРБ-СДС и симпатизанти на партията посрещнаха лидера на формацията Бойко Борисов преди разпита му в СГП по досъдебното производство, известно като "Барселонагейт".

В същия час Борисов беше призован за свидетел и във Върховната касационна прокуратура по сигнал на гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт. Разпита на "Черковна" продължи почти час.

"Адвокатът ме посъветва да не говоря", каза Борисов.

"Няма нищо притеснително, нека си свършат работата. Като свидетел е разпитван господин Борисов, а въпросите са същите като отпреди две години", заяви адвокатът му Менко Менков.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна заседанието в НС, за да окаже подкрепа на лидера си.

"Ще оказваме подкрепата си към него и от друга страната несъгласието си с всичко, което се случва, по всякакъв начин - в и извън парламента", категоричен бе депутатът Томислав Дончев.

Даниел Митов определи действията на прокуратурата като "опит за претопляне на стари спекулации".

"Става все по-очевидно, че това е опит да се осуети правосъдната реформа - такава каквото се обсъжда", коментира Даниел Митов.

"Тук сме, защото това са показни акции и няма такъв европейски PR", сподели мнението си Вежди Рашидов.

Депутатите последваха Бойко Борисов и за разпита му във Върховната Касационна прокуратура.

Задвижването на работата по двете дела идва само седмица след като главният прокурор скъса зрелищно оставката си и заговори за дела на трупчета и политически боклук в парламента. В официално изявление от прокуратурата заявиха, че няма нередности при прилагането на законовите процедури по водените две производства.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR