Манипулирани записи? Всичко около скандала с Гешев и решенията на ВСС

Кадровият съвет на Темида допусна за разглеждане искането за освобождаване на Иван Гешев от поста му

25.05.2023 | 13:50 Редактор: Юлиан Христов

Искането на шестимата членове на Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор е допустимо. Това реши Пленумът на кадровиците с 14 гласа "за" и 4 "против". 

Главният прокурор Иван Гешев за пореден път призова за отвод на прокурорите, поискали прекратяването на мандата му и си размени остри реплики с правосъдния министър.  

Втора точка в заседанието на Съвета трябваше да е изслушване на заместника на Гешев - Борислав Сарафов, но само с 4 "за" и 13 "против" до него не се стигна.

Преди заседанието Йордан Стоев, който се обяви срещу Иван Гешев, заяви категорично, че записите с него не са истински, а са манипулирани.  

"Излязоха слухове, че се крия и ме е срам, това не е вярно, бях в друга страна - на медицински туризъм. Сега идвам, за да участвам в процедурата. Относно втората серия на копродукцията на главния прокурор, ще кажа, че това е пълна манипулация", каза преди началото на заседанието на ВСС Йордан Стоев. 

Той очаква да получи призовка от прокуратурата.  

"Бях уведомен, че съм издирван за това нещо. Извикани са още двама Георги Кузманов и Калина Чапкънова заедно с мен, това е елементарен опит за сплашване", обясни той.  

"Крайно време е да разкрием истината за всичко случило се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове", каза преди началото на заседанието на ВСС правосъдният министър Крум Зарков.  

"Тук трябва да се решават тези спорове, не с чатове, записи и недомлъвки. Като министър съм се ангажирал и ще настоявам тези въпроси да се решават там, където им е мястото. Очаквам да чуя какво се е случило. Правени ли са такива записи, използвани ли са изнудване. След това ще се прецени дали тези доказателства са достатъчни за нови производства", обясни той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR