Новата детска болница - без компромиси, ще има и хотел за родители

Проектът предвижда спешно отделение и подземни паркинги

22.05.2023 | 16:11 Редактор: Юлиан Христов

Устройственият план за Национална детска болница е вече одобрен. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

След десетки години чакане, България все пак е на път да се сдобие с детска болница. В момента страната ни е единствената в целия Европейски съюз без лечебно заведение за малки пациенти. Сега обаче, усилията на редица правителства са на финална права и има шанс новата болница да стане факт в рамките на следващите две години.

"Структурите, които се предвиждат, са профилирано детско спешно отделение, които до момента не съществуват. Освен това ще има и клиника за колективно лечение за деца. Това е един сегмент от детското здравеопазване, останал през годините съвсем без покритие и родителите на болните деца често обикалят от една болница на друга", коментира директор на Специализираната болница за детски болести д-р Благомир Здравков.

Така, ако плановете все пак се реализират, след две години ще е възможно децата ни да се лекуват в едно лечебно заведение и да ползват експертизата на различни специалисти.

Комплексът ще е достатъчно голям, че да предложи възможност и на родителите да са до децата си по време на лечението им.

"Освен сградата на детската болница, на терена ще има и хотел за родители, ще има и рехабилитационен център поради наличието на минерален извор, ще има търговска част, подземни паркинги. Ще се постараем наистина болницата да е от нивото на най-добрите европейски болници", каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Няма да има никакви компромиси при изграждането на детската болница. Ще изградим чисто нова болница, тоест сграда, в която няма да правим компромиси", коментира служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков.

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR