"Цинично е РСМ да ни сравнява с Русия": Депутати разкритикуваха Ковачевски

Поредното доказателство, че отстъпките на дипломатическата сцена не води до постигане на желаните резултати, каза Павела Митева

18.05.2023 | 10:45 Редактор: Михаела Димитрова

В парламента представители на различни политически сили реагираха остро срещу вчерашното изявление на премиера Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, в което той сравни действията на България към страната му с тези на Руската федерация към Украйна.

"Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло е такова отношение към държава, която в последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и авторитета на своите съседи. И ако днес по някакъв начин някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то да ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение. Но това предупреждение уважаеми колеги, трябва да бъде и към нас самите", каза Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

"Това е стара риторика при тях, не е нова, истината е, че Македония до голяма степен съществува като държава, благодарение на България. Подобен тип изказвания са откровена провокация", сподели мнение лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България. Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са непоправими", коментира Павела Митева от "Има такъв народ".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR