Радев: Агресията на Русия може да отключи процеси на дестабилизация на Балканите

Войната в Украйна е предизвикателство на българските военни, подчерта началникът на отбраната Емил Ефтимов

18.05.2023 | 10:12 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Агресията на Русия може да отключи процеси на дестабилизация на Балканите

Градената с десетилетия архитектура за сигурност в Европа е в разпад, което може да отключи процеси на дестабилизация, особено в нашия регион, който е съседен на конфликта“, заяви президентът и допълни, че държавите на Балканите трябва да докажат, че са активни и имат водеща роля в изработването на новата европейска архитектура за сигурност. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците на днешната 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни.

Държавният глава посочи, че гарантирането на сигурността изисква диалог, укрепване на доверието и засилване на сътрудничеството, а форумът в София е пример за такъв подход.

"Никоя страна сама не може да се справи с проблемите в сферата на сигурността, нужни са общи усилия", заяви Румен Радев, като отчете промените в средата на сигурност, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна.

В приветствието си към началниците на отбраната Румен Радев посочи, че военната експертиза трябва да се отчита от политиците, за да се постигне ефективност при цялостната трансформация на модела на колективна отбрана и при приоритизирането на инвестициите, като отбеляза важността на подобряването на регионалната свързаност в различните й аспекти - транспортната, дигитална, енергийна, железопътна. „Войната в Украйна показа по безспорен начин, че свързаността, военната мобилност и логистиката са от ключово значение за успеха на днешните военни операции“, допълни президентът.

 

Румен Радев призова за усъвършенстване на отбранителната съвместимост не само чрез провеждане на учения и операции, а на по-ранен етап - чрез разработване на съвместен капацитет в сферата на военната наука и индустрия. „Трябва също и да се стремим в договорите с нашите партньори за доставки на военно оборудване и технологии, да поставяме много по-големи изисквания и условия за индустриално сътрудничество“, заяви президентът, като посочи, че това ще доведе до модернизиране на технологиите.

При откриването на конференцията началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов заяви, че форумът е значим пример за регионално военно сътрудничество. Министърът на отбраната Димитър Стоянов посочи, че в настоящата променена геополитическа ситуация регионът ни се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност и стабилност и също акцентира върху необходимостта от развитие на свързаността.

Снимка: Президентството