Паника сред земеделците след срив в системата на ДФ "Земеделие"

От Министерството на земеделието са удължили срока за подаване на заявления

17.05.2023 | 13:53 Редактор: Юлиан Христов

Системата за електронни услуги на Държавен фонд "Земеделие" не работи. За това сигнализират земеделски производители. Те заявяват, че не могат да се регистрират за директни плащания и не могат да се запознаят с информацията, която се изисква в новия програмен период.  

Невъзможността да попълнят заявленията си за директни плащания за 2023 г. поставя земеделските стопани пред поредното изпитание. Опасяват се, че в края на кампанията няма да получат средствата, за които искат да кандидатстват.  

"Ако системата не сработи в момента, няма значение с колко тя ще бъде удължена. За да бъде спокоен секторът, изключително важно е да се вземат бързи мерки и от министерството да кажат кога ще бъде отстранен проблемът, за да можем ние спокойно да работим по проекта", каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радостина Жекова.  

От Министерството на земеделието са удължили срока за подаване на заявления. Според фермерите, ако системата не заработи, това удължаване ще бъде безсмислено. От държавен фонд "Земеделие" отричат да има проблем с подаването на заявления.  

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.