КНСБ: Ако не сте получили 30% увеличение на заплатата от 2 години, искайте си го

За последните два години официалната кумулативна инфлация е 28,5%, обясни Пламен Димитров

13.05.2023 | 15:06 Редактор: Михаела Димитрова
КНСБ: Ако не сте получили 30% увеличение на заплатата от 2 години, искайте си го

За нас е изключително важно хората в България да получат поне компенсация на инфлацията. Тя ще стане едноцифрена, но цените ще продължават да растат, само че по-бавно. За последните два години – 2021-2022, официалната кумулативна инфлация е 28,5%. Ако за този период не сте получили увеличение на заплатите от поне 30%, трябва да го поискате. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при откриването на започналия вчера IV Конгрес Националния банков синдикат.

По думите му плоският данък в България създава допълнителни неравенства, като те са най-дълбоките в Европейския съюз. "Няма държава, в която работещите да плащат повече през преките данъци, отколкото бизнеса. Данъчната реформа е неизбежна", категоричен е той и допълни, че това е така поради две причини.

"Първата е, че с текущите данъчни приходи няма как бюджетът да бъде “вързан”. Наред с това от 1 януари 2024 г. всички държави членки на ЕС трябва да започнат да прилагат директивата за минималния корпоративен данък, според която той трябва да бъде 15% (в момента в страната ставката му е 10%)", допълни Пламен Димитров.

“Сега е моментът и да намалим данъка върху дохода с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата. Така ще бъдат ребалансирани данъчните приходи в бюджета”, обясни Пламен Димитров, цитиран от БТА.

“Дигитализацията и изкуственият интелект водят до промяна на характера на труда в целия свят. Тази тенденция стана осезаема на първо място във финансовия сектор. Това изисква усилия от всички нас като синдикат да подпомогнем процеса на добиване на дигитални умения и компетенции. За да запазим работните ни места, трябва да отговорим на предизвикателствата на дигиталната трансформация. Най-сигурното нещо на света е промяната. Трябва да я адресираме към хората, с цел да защитим интересите им”, каза още Димитров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
за богатите
преди 9 месеца
А вие за какво сте? Да искате отпадане на тавана за пенсиите? За да може и там да има "аристокрация", която да получава по над 5 хил. на месец? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Искай го ти. Нали това ти е работата. Сигнализирай за неуместен коментар