Министър Велкова изнесе стряскащи данни за бюджета, БСП я обвини в лъжа

Фискалният резерв на страната намалява

12.05.2023 | 11:47 Редактор: Петя Кръстева

Никога не съм имала притеснения, че по линия на изпълнението няма да бъде постигнат по-нисък дефицит от този, който беше разчетен, тъй като вече се виждаше, че има проблем с усвояване и извършване на разходите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), има спестявания и в европейските средства в разходите, така че в 2022 г. целта, която си бяхме поставили в Министерство на финансите (МФ), беше дефицитът да бъде под 3% на начислена основа. Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова на изслушване в парламента.

"Проблемът, който идва през 2023 г. и следващи години, е, че неща, които не са се реализирали, не са се случили като разход в 2022 г., с ускорени темпове трябва да се случат през следващите години", каза Велкова и добави, че такъв пример е ПВУ, защото към момента той трябва да приключи на 31 декември 2026 г. Вече се започва дебат за удължаване на сроковете, но все още няма подобно решение.

Служебният финансов министър посочи още, че фискалният резерв на България намалява. Велкова подчерта, че в началото но година той е бил 11,9 млрд. лв., от които 10,8 млрд. лв. в сметки на Българската народна банка (БНБ). Тя съобщи, че към месец май фискалният резерв намалява до около 10,3 млрд. лв., а в сметки на БНБ до 9,6 млрд. лв. Велкова обясни намаляването на фискалния резерв основно с разходите за пенсии, които са 1,4 млрд. лв.

Отчита се и спад на приходите от ДДС - към 30 април те са 4,9 млрд. лв. или това е със 143 млн. лв. по-малко спрямо същия период през 2022 г. 

Велкова е категорична, че ако до 11 юни т.г. няма приет бюджет за 2023 г., България трябва да премине към нулево салдо от 12 юни, което означава рязко спиране на финансирането на системите. Причината е, че сега действащият "удължителен закон" за бюджета ще важи до 12 юни 2023 г.

Служебният министър беше изслушана по искане на БСП, които не пропуснаха да коментират част от изнесените от нея данни, като дори я обвиниха в лъжа. 

"Г-жо министър, влязохте в тежко противоречие с президента Радев, който Ви е назначил. Вие заявихте, че по силата на закона  Министерски съвет не може да използва средствата от Сребърния фонд и от Плана за възстановяване и устойчивост, а ето какво каза президентът Радев по време на последните консултации: "Служебното правителство, от което се очакваше да прави само избори, успя да внесе и да договори по Плана за възстановяване и устойчивост. Миналата година ние получихме първия транш. Той отиде за социални плащания. Сега задачата е още по-тежка, защото те трябва да се извадят и да се вкарат на ново в инвестиции за модернизация на страната, където им е мястото", обърна се към нея Корнелия Нинова. 

Лидерът на левицата я попита кой лъже - тя или президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
ПВУ
преди 11 месеца
Средствата по ПВУ са целеви и не могат да се разходват за социални плащания! Ако действително са ползвани за пенсии, ние данъкоплатците ще трябва да ги връщаме. Парите от плана са предназначени само за две неща: дигитализация и зелена сделка, които не са най-значими наши приоритети. България не може да си позволи да плати пенсии, понеже ги е платила от парите от ПВУ, но ще работи приоритетно за зелена енергия и дигитализация. В чий интерес е това? Сигнализирай за неуместен коментар