В стачна готовност: Служителите в затворите искат среща с министъра на правосъдието

Исканията им са за преразглеждане на бюджетните икономии и лошите условия на труд

10.05.2023 | 10:55 Редактор: Юлиан Христов
В стачна готовност: Служителите в затворите искат среща с министъра на правосъдието

След среща със служебния министър на правосъдието Крум Зарков Синдикат на служителите в затворите в България ще обяви дали ще отмени протеста на служителите на затвори и арести, или, както беше обявено по-рано през миналата седмица, ще се проведе на 12 май 2023 г. пред сградите на местата за лишаване от свобода. 

Планираната среща с министъра ще се проведе утре, съобщават от синдиката, а уведомленията за протеста до съответните общински администрации ще бъдат внесени в следващите часове и няма да бъдат официално оттегляни до ново решение на УС. 

Недоволството на служителите е свързано с бюджетните икономии, като те поставят искане за незабавното им преразглеждане и отмяната им, тъй като това води до влошаване на условията на труд, увеличаване на натоварването и нарушенията на трудови права на работещите. 

Сред другите искания на синдиката са запознаване с разчетите и стандартите за финансиране на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", във връзка с предложения законопроект за бюджет за 2023 г. на служебното правителство, безусловно прилагане на принципа на "нулева толерантност" към всякакви прояви на агресия срещу персонала и решаването на други системни проблеми. 

Паралелно с това организацията подготвя писмо до еврокомисаря по правосъдие, жалба до Европейският комитет за предотвратяване на наказанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа срещу ГД "Изпълнение на наказанията" за нарушаване на Европейските правила за затворите, на основание лоши условия на труд, в търсене на подкрепа в усилията да бъдат извършени необходимите реформи в българските затвори и други мерки за защита на правата на затворническите служители. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)